Laura emigreerde naar Engeland: ‘Mensen komen met een splinter naar de eerste hulp!’

Laura Kosse

Voor lange tijd naar het buitenland, steeds meer jongeren lijken hierover te dromen. Sommigen gaan voor een semester aan een universiteit in een ander land, terwijl anderen maanden backpacken langs allerlei tropische bestemmingen. De Nederlandse Laura droomde van een leven in Engeland en emigreerde drie jaar geleden naar het land van thee met melk, scones en Queen Elizabeth

De 25-jarige Laura groeide op in Slagharen (het dorpje zelf en niet het attractiepark) en liet in april 2016 alles achter zich voor een leven in Gloucester. Een Engels stadje op een uur van Bristol. De voornaamste reden voor haar verhuizing is het feit dat ze meer van de wereld wilde zien, maar ook omdat Engeland haar heel erg trok. ”Ik heb Engeland altijd al een tof land gevonden en wilde graag uitzoeken wat ik nou precies zo leuk vond aan het land. Het is niet te ver van Nederland en de taal spreekt me aan. Ik ben er altijd beter in geweest, dan in Nederlands.” Het leven in Engeland was een totaal nieuw begin en het feit dat ze niemand kende zag ze als een geweldige uitdaging.

Eén jaar de tijd

Op het moment van haar verhuizing had Laura geen verwachtingen en ze gaf zichzelf een jaar de tijd om een leven op te bouwen. ”Als ik het na een jaar niet leuk zou vinden, dan kon ik gewoon terug. Ik heb liever spijt van de dingen die ik gedaan heb dan spijt van dingen die ik nooit deed.” Drie jaar later is Laura onwijs blij dat ze de keuze gemaakt heeft om te emigreren. ”Ik heb een appartementje in het centrum van de stad, vind mijn werk super leuk en heb daar genoeg uitdaging om mijn skills te verbeteren. Ook op sociaal vlak gaat het heel goed en inmiddels heb ik een groep vrienden die aanvoelt als een tweede familie.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by L A U R A (@laurakosse) on

Net iets ouderwetser

Echt grote cultuurverschillen tussen Engeland  en Nederland merkt Laura niet, maar ze merkt wel duidelijk dat Groot Brittannië eigenlijk een eiland is. ”Alles is niet wat ouderwetser en in bepaalde dingen lopen ze een beetje achter. Zo introduceerden ze hier onlangs het elektronische cliënten dossier terwijl we dit in Nederland al jaren hebben.” Ook mist Laura de directheid van Nederlanders. ”Die komen straight to the point terwijl Britten er een heel verhaal omheen vertellen, zonder echt te laten weten wat ze precies willen.”

Ook binnen haar werk als verpleegkundige merkt Laura verschillen. ”Hier liggen mannen en vrouwen op aparte zalen in plaats van gemixt, zoals in Nederland. Het zorgsysteem is (nog wel) gratis, maar daardoor wordt het ook misbruikt. Zo komen mensen met een splinter of een griepje naar de spoedeisende hulp. In Nederland moet je hiervoor naar de huisarts of de huisartsenpost (’s avonds of in het weekend). Tevens dragen wij hier uniformen in de zorg en in de verpleging draagt bijna iedereen een jurk. Gelukkig mag een pak soms wel, want dat vind ik toch wel wat fijner.”

Afstand

Door haar emigratie naar Engeland woont Laura niet bij haar familie om de hoek. ”Het is soms héérlijk, soms absoluut verschrikkelijk, maar vaak gewoon prima. Ik krijg niet alles mee wat er zich thuis afspeelt en dat is soms heel fijn, maar ook wel jammer.” ‘Even’ bij een vrienden of familie in Nederland langs gaan is niet meer mogelijk, maar het is ook niet super ver vanaf Engeland. ”Ik heb mijn leven hier en over het algemeen zijn mijn vrienden en familie erg blij voor mij. Ik zit hier zoveel meer op mijn plek en ben een stuk gelukkiger.” Over het algemeen vind Laura de afstand prima te doen. Echte heimwee heeft ze alleen wanneer er verdrietige dingen zijn gebeuird en ze kan niet bij haar familie of vrienden kan zijn om hen te steunen.

Laura Kosse

Toekomst

Hoewel Laura het onwijs naar haar zin heeft in Gloucester, weet ze niet of ze de rest van haar leven hier wil blijven. ”Misschien ga ik wel richting Bristol of vertrek in naar Australië. Opties genoeg haha.” Haar grootste droom is de wereld over reizen terwijl ze overal als verpleegkundige werkt. ”Dat is het voordeel van mijn werk, verpleegkundigen hebben ze altijd en overal nodig.”

Tips voor anderen

Overweeg jij om voor lange tijd naar het buitenland te vertrekken? Dan heeft Laura nog een aantal tips voor je. ”Hoe eng het ook is, je moet het gewoon doen! Je kunt altijd terug komen en dat betekent niet dat je hebt gefaald. Je hebt geprobeerd en dat kan niemand van je afpakken.”

Wil je meer interviews lezen? Kijk dan op deze pagina.

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.